Защо и как да заглушим говорещият по GSM?

>> вторник, 30 март 2010 г.

В днешно време да се усамоти човек някъде на спокойствие си е цяло приключение. Освен, ако не живеете на село, в повечето случаи няма как наистина да останете сами – без хора около вас, без мобилни телефони, без досадното тропане на съседа, който вече две години прави ремонт, без подвикването на съседката на бабата под вас, която пък недочува, без кучето, без котето, без децата и разбира се без съпружеското тяло.


Отвсякъде сме заобиколени с шум, който донякъде ни кара да се чувстваме живи, но понякога е адски дразнещ. Човек има нужда от време навреме да “изключва”, за да може да продължи напред с нови сили, пътуването наречено живот.

Да кажем, че все пак сте намерили начин да се отървете от гореспоменатите фактори за два часа и сте грабнали колелото или пък сте заредили кракомобила и сте се насочили към крайната си цел – самотна полянка, парк или някое друго усамотено място, поне според градските представи. И което е по-важно, в него в момента няма никой.

Освен това сте уцелили и най-хубавото време от годината – в средата на пролетта, когато всичко цъфти, птичките се заливат да се надпяват, цветята направо може да ви приспят с упойващия си аромат, а наблизо няма коли и онзи прекрасен мирис на нефт, бензин и още нещо във въздуха. Няма го и постоянното досадно звънене на мобилни телефони. Направо приказка! Не сте и мечтали, че ще сте такъв късметлия!

Но…дотук с мечтите, да влезе реалността! Точно, когато сте се отпуснали върху мекото одеало, под една от цъфналите сливи, дочувате подозрително скърцане и поотваряте лениво едно око. И о, чудо – насреща ви се задава една майка с бебешка количка. Е, какво пък, казвате си, успокоително, това е жена с бебе. И е само една. Какво толкова, в това хубаво време е напълно нормално децата да са навън, а и бебетата се нуждаят от слънце, за да се развиват правилно.
А и жената, разбрала вашата нужда от усамотение се отдалечава почти в другия край на градинката. Спокойни отново се унасяте в релаксиращи мисли. До след пет минути, когато идва нейна приятелка, която още от началото на мястото се провиква, макар че и двете знаят, че са я видели, а и тя също кара бебе, което би трябвало да е заспало.

Добре, казвате си, не може да стои сама като кукувица, нали? Чувате неясни разговори, но те са по-скоро като жужене на пчели. И тогава настава истинския ужас. В един момент започва да се чува висока, дразнеща мелодия на GSM телефон, не, не една, две са. С ужас установявате, че това са мобилни телефони, същите като вашия, който вие сте изключили. Но това не е най-лошото. Докато двете говорят, сякаш се надпреварват коя повече думи да изговори, коя по-силно и истерично да се смее.

Слушате известно време и разбирате, че целта на разговорите е да се даде информация за това какво е правило милото снощи, след което отваряте раницата си, вадите малка кутийка, натискате едно копче и…чувате удивени ахвания, от това, че връзката е прекъснала. Не, това не е само мечта и вие в случая не сте магьосника от Оз или пък Гандалф, просто си имате GSM заглушител. Може да намерите вече и преносими такива, които се продават в търговската мрежа с цел да внесат поне малко тишина в шумния ни живот.

С всичко дотук изписано, исках само да ви дам пример, един от многото, в които трябва да сте подготвени и да го носите със себе си, където и да идете. Не, това не е ограничаване на човешката свобода, това е ваше право, когато някой, който е видял, че имате нужда от тишина, въпреки всичко не се е съобразил с това, да го използвате. Най-разпространения модел GSM заглушител е имитация на кутия за цигари, тежи само 100 гр и разполага с презареждаема литиево-йонна батерия. Обхватът е около пет метра, а честотите, на които работи са най-разпространените.