Къде е удачно да се използват GSM заглушители?

>> вторник, 30 март 2010 г.

Безопасността винаги е била мярка номер едно, която всеки човек се стреми да постигне. Без значение дали става въпрос за частни лица, фирми или цели корпорации, целта е една и съща – да не се притесняваме от нежелано вмешателство в делата и живота си.

В помощ на своите клиенти, редица фирми, се специализираха в изработката на редица устройства, като видео камери за наблюдение, безжични камери и дори GSM заглушители, които да минимизират риска от вмешателство в дейността им.


Ние ще говорим по-специално за GSM заглушителите. Кои са местата, на които е повече от желателно да се ползва такова устройство? Вярвам сте виждали, в която банка и да влезете, че близо до касите има знак със задраскан GSM телефон на него. Точно така, разговорите в повечето банки са абсолютно забранени. В някои от тях дори няма обхват. Защо ли? Ами управителя на въпросната е решил, че на някои хора просто не може да се вярва, и че като цяло на човек, колкото и забрани да му напишеш, той все ще намери повод и начин да ги наруши Ето защо те са инсталирали около касите и трезорите устройства, които заглушават сигнала, получаващ се от мрежата, към която е вързан даден клиент.

Други места, на които може да се ползва такова устройства са различни конферентни зали, в които се провеждат важни бизнес и не само срещи, музеи, галерии, театри, концертни зали, ресторанти, класни стаи, спортни зали, производствени помещения, влакове, автобуси и др. Макар и в повечето от тук изброените да няма такава практика, а и понякога да не е нужно, защото например, ако се пътува в автобус може да искате да съобщите на свои близки дали сте пристигнали, все пак е важно да знаете, че превозвача ви има право да въведе тази мярка. Все пак не всички пътници говорят тихо и не нарушават спокойствието на другите.

Съществуват и няколко вида GSM заглушители, които може да срещнете на пазара. Ние ще разгледаме три от тях. Първият е GSM заглушител номер Z01, който е с размери 190х50х170 мм, или с други думи, трябва да бъде инсталиран някъде, за да може да работи правилно. Това е заглушител за помещения, в които хората влизат и не може да се носи с вас.
Радиусът му на действие е от 5 до 35 метра и когато бъде инсталиран трябва да се убедите, че не вреди на нормалната работа на други уреди в газ станции или болници, тъй като работи на радио честота и може да се получи оплитане на мрежите.

Следващият е портативен модел GSM заглушител, който работи с преразждаема литиево-йонна батерия и може да заглушава сигнал на мобилен апарат в радиус от 10 метра. Заглушава следните мрежи CDMA/GSM:860-970 MHz, 3G:2110-2170 MHz и DCS/PHS:1805-1930 MHz в зависимост от силата на сигнала в района.

Последният модел GSM заглушител е с дистанционно управление. Той е мощен заглушител, който заглушава всички известни на територията на страната мрежи и има предимството да бъде задействан от разстояние с помощта на дистанционно управление. Останалите модели заглушаващи устройства работят на подобен принцип като тези. Всяко едно от тях излъчва на същата радио честота, на която го правят и GSM апаратите и разрушават връзката между апарата и точката, от която се излъчва сигнала. Нищо сложно от техническа гледна точка, но хитро, защото осигурява така необходимата конфендиционалност в някои случаи.