Ако мразите да чувате около себе си чуждите разговори

>> вторник, 30 март 2010 г.

Технологиите са навсякъде около нас. Развитието на комуникациите и останалите технологични сфери изтласка човечеството с гръм и трясък в една нова ера, в която можем да сравним човека с божество – той създава, твори и разбира се, унищожава.


Като говорим за комуникации, не може да не споменем невероятно бързия прогрес, който направиха мобилните комуникации в последните двадесетина година. Началото беше твърде скоро – едва в 90-те години на миналия век, когато все още мобилните апарати представляваха големи, подобни на тухли приспособления, с които хората се свързваха с познати, роднини и бизнес партньори, като в много случаи срещаха проблеми, заради неразработената мобилна мрежа.

Днес обаче един мобилен телефон с размерите на две кибритени кутийки една до друга, притежава много повече функции, отколкото десет преди 20 години. Дори вече има и джобни компютри, под формата на телефон – дотолкова се е развила техниката. И сигурно няма човек, който да не притежава поне един GSM телефон. А хората, вървящи, докато в същото време водят поредния разговор, са ежедневно срещано явление по улиците на градовете. Чудесно е, че технологиите са се развили толкова много. Чудесно е, че вече почти няма място, от което да не можете да се обадите, когато и на когото поискате. Разбира се има места, на които това е забранено – банки, църкви, някои заведения.

И все пак, макар и вие да имате телефон, сигурно неведнъж сте изпитвали желанието да смачкате кухата глава на господина зад вас в автобуса или в парка, докато се наслаждавате на птичките, който говори вече половин час по мобилния си телефон си и не стига това, ами прави съпричастни всички присъстващи в момента към своя разговор. Разбирайте, крещи като глух. Да, всеки има право да прави, каквото си иска стига да не пречи на околните.

Оп, я върнете! Да, точно така, той ви ПРЕЧИ. Имате чувството, че ви е бръкнал в червата и върти ли върти, докато обяснява за стотен път на мистериозната персона по телефона колко много я обича, или пък крещи на някоя некомпетентна служителка как се прави отчет или пък споделя снощния мач с някой авер.

Е, когато вече някой навлезе в нечия територия и наруши спокойствието ви, имате право да се браните с каквито средства намерите за правилни. Даже, ако трябва да му изтръгнете телефона от ръката и да му го напъхате в зейналата уста? Не, не, това е доста крайно, даже за изнервен човек като вас. Повярвайте, има много по-цивилизовани начини да се справите с това.

Един от тях е да се снабдите със заглушаващо устройство. Да, точно така, има и такова чудо. Честно казано, не мога да ви посоча точен магазин, където още сега да изтичате, но със сигурност, ако се разровите в онлайн магазините или разпитате онзи ваш съсед, който е технологичен маниак, ще намерите заглушителя точно за вас.

GSM заглушителите
излъчват на същите радио честоти, на които и мобилните телефони. Това, което един заглушител прави е да разруши връзката между телефона и излъчвателната точка, която осигурява обхват на телефона. По този начин се губи възможността човекът да се обади на когото и да било. Само, че има ли преносим заглушвател? В банките имат такива устройства, но сигурно са доста големи и сложни? Всъщност вече има и преносими заглушителни устройства. Например последното технолигично чудо е именно модел GSM заглушител във формата на кутия цигари. Това, което трябва да направите, когато решите, че ви е писнало да слушате поредното обяснение или скандал, е да отворите капака на “цигарите” и да натиснете малкото черно копче на една от фалшивите цигари. И ще може да се радвате на тишината до края на пътуването ви. Или пък на неспирните благословии към злополучния мобилен телефон и неговите роднини до десето коляно, от страна на вбесения собственик, който е бил прекъснат по средата на тирадата си.

Така или иначе проблема е решен. Ако разговора не е жизнено важен за човека, смятам, че може вие и другите около вас да минете и без него. А и щом слезете от автобуса или се отдалечите в парка, действието на устройството се губи. Така, че всъщност няма да има убити и ранени за това.