Принцип на работа на устройствата за gsm заглушаване

>> вторник, 17 май 2011 г.

С бума в развитието в мобилните комуникации се появиха редица проблеми, като прекалено насищане на пространството и различни помещения с говорещи хора. Едва ли някой би му било приятно някой да води дълъг и разгорещен разговор по мобилния си телефон, докато си пие кафето или пък разглежда пресата. Или още по-зле, ако пътува в автобус или влак.


Ето защо на пазара за електроника излязоха различни устройства за целта, като например устройства за gsm заглушаване, които ви предоставят спокойствие и тишина точно, когато имате нужда от тях на обществените места. И още по-хубавото е, че никой не може да разбере, че именно вие го използвате, точно в този момент.

Какъв е принципът на действие на тези устройства? Както и другите радио заглушители, и тези за мобилни апарати заглушават сигнала, като изпращат радио вълни на същата честота, на която работи и съответния мобилен апарат. Това предизвиква достъчно силно смущение, че да направи невъзможно провеждането на каквито и да било разговори – нито входящи, нито изходящи. Много от тях направо си губят обхвата.
Има както стационарни такива, така и устройства за gsm заглушаване, които са преносими и компактни. Много често обхватът на тези устройства е достатъчно голям, а честотата, която използва е в обхвата от 800MHz до 1900MHz и около 9-10 метра. Това не е чак толкова много, но стига, ако искате да изгоните някой да си провежда разговорите на друго място. Радиусът, в който може да заглушава едно такова устройство зависи от това колко е голямо, като започва от няколко стъпки и свършва до няколко километра.
Компонентите на един gsm заглушител включват: антена или антени; електронни части и захранване. Антената или антените зависят от това до колкото е мощно даденото устройство. Задача именно на антената е да изпраща сигнала, който да заглуши телефона.
Електронните компонените включват генератор на трептения, който произвежда въпросният радио сигнал, изращан от антената; също така генератор на шума; радио-честотен усилвател, който има за цел да усили радио сигнала, който ще заглуши телефона.

За да работи едно устройство за gsm заглушаване, му трябва захранване. Малките, портативни заглушители разполагат с презареждаеми, акумулаторни батерии. Някои приличат на мобилен телефон и използват и такава батерия. По-мощните устройства имат възможност да бъдат захранвани посредством стандартен изход или пък в електрическата система на автомобила.